Mořská houba

Mořská houba má široké pole použití od osobní hygieny jako mytí těla, sauna a masáže, kosmetika, odličování přes úklid domácnosti až po výtvarné umění a dekorativní účely. Pro svoji úžasnou savost, měkkost se dokonale snáší s pokožkou. Pro tyto vlastnosti si přírodní mořské houby získávají stále větší oblibu. Nabízíme ty nejkvalitnější houba druhů Wool, Yellow, ale i méně kvalitní a cenově dostupné Caribbean. Za dobu existence v sobě vyvinula
biologické látky, které mají antivirové, proti nádorové, dezinfekční a antiseptické účinky. Obsahuje velké množství solí, jodu a mořských minerálů.

O přírodní mořské houbě :

Mořské houby mají 2 vrstvy buněk, uprostřed je dutina, ve které dochází ke zpracování potravy, uvnitř této dutiny jsou límečkové buňky, které pohybem bičíků víří vodu v otvoru a pomocí límečku zachytávají organické částice nebo plankton, to záleží na druhu houby. Do této dutiny vede několik otvorů, několik malých přijímacích, které jsou umístěny v dolní části houby a jeden velký, vyvrhovací (osculum), který je umístěn v horní části. Houby dýchají celým povrchem těla. Cévní, vylučovací ani nervová soustava nejsou vyvinuty. Houby však mají skelet, síť vláken nebo jehliček, tvořených oxidem křemičitým, nebo uhličitanem vápenatým. Tato opora těla po vysušení měkkých částí živočicha, působí velmi dekorativně (vzhledem připomíná většinou krajky). Houby jsou jediní živočichové, kteří se nemohou pohybovat z místa na místo.


Málo kdo ví, jak vypadá mořská houba a pokud ji známe, netušíme, že se nejedná o rostlinu, ale o mořského více buněčného živočicha. Žije pod mořskou hladinou, v hloubce od 5 do 60 metrů, ale někdy i mnohem hlouběji. Živí se planktonem, ten si opatřuje filtrováním mořské vody. V mořích světa existuje více než 5000 rozmanitých druhů mořských hub, ale jen asi 36 z nich má užitkovou hodnotu.

V čase expanze umělých hmot, kdy byly nahrazovány přírodní materiály syntetickými, začaly se vyrábět houby z náhražkového materiálu. Umělá hmota však nikdy úplně nenahradí vlastnosti přírodní mořské houby.


Historie:


První zmínky o použití mořské houby pocházejí ze středověku. Domorodci z Egejských ostrovu se potápěli pro surové přírodní houby a používali je rozličnými způsoby. Staří Římané si mořské houby pokládali pod brnění, aby je ochránily před odřením a nejen to - objevili také to, že přiložením houby na poraněné místo se rána zahojí za velmi krátkou dobu a navíc po ní nezůstane ani památky. Ve středověku se mořská houba užívala k léčbě strumy (nemoc způsobená nedostatkem jódu v organismu). Dříve než byl v roce 1811 prozkoumán jód jako prvek periodické soustavy, lidé nevěděli, čím to je, že mořská houba výrazně podporuje a zrychluje hojení nejrůznějších jizev. Jak se ukázalo, jód má příznivé účinky antiseptické, antibakteriální a desinfekční a kouzlo mořských hub spočívá v tom, že obsahují přibližně 14% jódu, tzn. v jednom gramu mořské houby je stejné množství jódu jako ve 130 litrech mořské vody! Jód obsažený v houbě je schopen zabít stafylokoka a streptokoka (bakterie způsobující nejrůznější infekce a horečky) do jedné minuty. Mořskou houbu využívali již obyvatelé Kréty. Římané si mořskou houbou zvanou  "Sloní ucho" obkládali vnitřek, kovového vojenského brnění. Ve středověku se mořská houba začala používat i v lékařství.


Vlastnosti :


Přírodní mořská houba disponuje vysoce savými vlastnostmi. Po namočení se stává příjemně hebkou. Syntetická houba se rozpouští pod vlivem agresivních látek, kdežto přírodní mořská houba nikoliv.

Za dobu existence v sobě vyvinula biologické látky, které mají antivirové, protinádorové, dezinfekční a antiseptické účinky. Pro svoji úžasnou savost, měkkost se dokonale snáší s pokožkou. Pro tyto vlastnosti si přírodní mořské houby získávají stále větší oblibu. I v této oblasti totiž člověk zjišťuje, že návrat k přírodě přináší řadu výhod.

Pro savost a odolnost proti agresivními látkám je vhodná i pro technické použití.

Ty nejkvalitnější mořské houby se vyznačují velmi jemnou strukturou, přírodní barvou a hlavně delší životnosti, než houby, které jsou dále upravovány  bělením.


 Význam jódu pro lidský organismus:
 

V oblastech od moře vzdálených byl shledán nedostatek jódu, jenž se projevuje různými nemocemi. Z toho důvodu se do soli přidává jód. Ústním užitím se však jód v těle nedokáže zcela vstřebat a ve vyšší koncentraci dokonce dráždí žaludeční sliznici. Přirozeněji se jód do těla dostane kožní cestou. Posiluje tak funkce štítné žlázy, působí antibakteriálně, předchází zvyšování cholesterolu v krvi a brání rozvoji arteriosklerózy (onemocnění kloubu). Nedostatek jódu se projevuje také nemocemi pátere (kyfóza, skolióza, lordóza). Jód je významnou součásti hormonu thyreoxinu a tudíž je nedostatek jódu pravdě podobně

příčinou poruch štítné žlázy.

 


 

 

 

 

 

Filtrování dle ceny
0 Kč
0 Kč